De lokale fracties van het CDA en Stem-Lokaal hebben woensdag hun ongenoegen geuit over het verplicht toewijzen door de regering van een opvangplek voor 40 asielzoekers binnen de gemeente Albrandswaard, nabij parkeerplaats de 'Rode Boog' in de wijk Portland.
CDA
Het CDA heeft met gemengde gevoelens kennisgenomen van het bericht dat Albrandswaard door middel van een aanwijzing van de regering 40 asielzoekers moet opvangen binnen de gemeente. "Wij delen de mening van burgemeester De Witte, dat de manier waarop deze verplichting vanuit het Rijk aan onze gemeente wordt opgelegd, onwenselijk is. Zowel de gemeenteraad als het college hebben in de besluitvorming volledig buitenspel gestaan en zijn niet in staat geweest om hun controlerende en vertegenwoordigende taken op een goede manier uit te voeren. Daarom stellen we ons als CDA de volgende vraag: kunnen we als gemeente nog vanuit gaan dat bij het Rijk en de Provincie nog steeds afspraak = afspraak geldt?," laat de partij weten.
Het CDA signaleert dat dit namelijk veel vaker gebeurt. "Het is recent vaker voorgekomen dat onze gemeente is overruled door een hogere bestuurslaag in het nemen van moeilijke besluiten op moeilijke dossiers. Denk daarbij aan de aanwijzing voor woningbouw op locatie De Omloop, het plaatsen van windturbines bij het Vaanplein, GRIP 4 voor de Coronamaatregelen en nu de huisvesting van 40 asielzoekers. Allen besluiten die onze gemeente opgelegd heeft gekregen en waarbij noch de raad noch het college in de mogelijkheid zijn gebracht hier iets van te vinden."
Stem-Lokaal
Stem-lokaal vindt dat er geen passende ruimte is voor grote aantallen asielzoekers in Albrandswaard. Zeker op de parkeerplaats van de Rode boog in Rhoon niet. "De druk op de gemeente Albrandswaard is onevenredig hoog. Immers de gemeente Albrandswaard vervult al verscheidene andere regionale functies met onder andere een TBS-kliniek en een psychiatrisch centrum. Buiten de druk is er in Albrandswaard geen fatsoenlijke plek te vinden, om deze groep vluchtelingen ook maar enigszins op een menswaardig manier op te vangen. Zeker zo niet!," stelt de fractie van Wendy Verduijn. "Als je asielzoekers wilt opvangen, dan moet dat onder goede omstandigheden en op een humane manier gebeuren. Niet zo maar ad-hoc om een verplichting te vervullen."
Stem-Lokaal neemt een duidelijk standpunt in. "De dictatuur die het Rijk, via de staatsecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD), bij gemeenten afdwingt om asielzoekers op te vangen is buiten proporties. Is deze dwang is een voorbode voor nog meer onderwerpen zoals (lagere sociale) woningbouw of windmolens? Met deze vergaande vorm van bovenlokaal ingrijpen in de gemeente Albrandswaard waarmee college en raad buitenspel worden gezet zijn wij van Stem-Lokaal het totaal mee oneens," staat in de persverklaring van de partij. "Gemeenten worden nu gestraft door het brevet van onvermogen uit Den Haag. Dat deze manier van handelen totaal geen vertrouwen geeft mag duidelijk zijn. Ook het aantal asielzoekers 40 stuks en het termijn van 4 maanden is erg ongeloofwaardig. Stem-Lokaal vindt, dat hiermee de democratische rechtsstaat wordt geschonden, omdat wij, als gemeente, dan wel als gemeenteraad en college (volksvertegenwoordigers en wethouders), dus als bestuurders hier geen enkele zeggenschap meer over hebben. Mede omdat er geen duidelijke wettelijke grondslag voorhanden is voor een aanwijzing willen wij van Stem-Lokaal de democratie en zeggenschap terug van de raad en bestuur, zodat we de stem van de inwoners kunnen vertegenwoordigen. De gemeenteraad van Albrandswaard is buitenspel gezet, en daarmee de democratie. Dat kan echt niet!"
Oplossing
Wel staat het CDA open voor een oplossing. Fractievoorzitter Sander van der Kaaij benadrukt wel: ''Dat wij kritiek hebben op de procedure, doet niets af aan het feit dat we als CDA vinden dat we als gemeente barmhartigheid moeten tonen en deze mensen op moeten vangen binnen onze gemeente. Uiteindelijk hebben deze asielzoekers part noch deel aan de bestuurlijke discussies die worden gevoerd. Als wij hen als gemeente een dak boven het hoofd kunnen bieden, dan moeten we dat zeker doen. Op een verantwoorde en goede manier.'' Het CDA stelt daarom voor om met een brief, bij voorkeur ondertekend door de hele gemeenteraad en het college, uit te spreken bij het Ministerie en bij de Veiligheidsregio dat Albrandswaard het totaal niet eens is met deze gang van zaken. Overheden moeten niet op deze manier met elkaar omgaan, maar respect hebben voor wederzijdse bevoegdheden. Bij ieder besluit moet gekeken worden naar wat er mogelijk is, maar ook zeker naar wat er onmogelijk is.